In het eerste hoofdstuk van dit keuzedeel, 'Wijnkennis', gaan deelnemers zich verdiepen in de processen die voorafgaan aan die mooie fles: de wijnbouw. Ze leren over de klimaatzones die geschikt zijn voor wijnbouw, welke druivenrassen er allemaal zijn en gaan voor het eerst wijnen proeven met hun proefteam.
De titel van het tweede hoofdstuk is 'Wijn beoordelen'. Welke wijnen zijn fris en fruitig, en welke juist zwaar en kruidig? Wijnen zijn er in allerlei soorten en maten. In dit thema leren de deelnemers hoe ze als professional wijn kunnen proeven. Van etiketten lezen tot aan het beoordelen van een wijn op kwaliteit. Hierbij maakt de deelnemer kennis met de BLIC methode voor het beoordelen van wijnen op de kwaliteit. Dit brengt de deelnemer samen in een gastronomische proefnotitie.
Wat is goede maaltijd zonder een heerlijke wijn? Wijn staat natuurlijk bekend als een drank die vaak wordt gecombineerd met (sterren)gerechten. Een malse gebraden lamsbout met een lekkere Bordeaux bijvoorbeeld. In het derde hoofdstuk, 'Wijn combineren', leren de deelnemers hoe ze op basis van een bedrijfsformule en een menu een wijnassortiment kunnen opstellen. Ze leren hoe ze de beste wijn en spijs kunnen combineren en waar ze op moeten letten bij inkoop, ontvangst, het bewaren en verkopen van wijn.
In het laatste hoofdstuk, 'Gasten adviseren', leren de deelnemers hoe ze op een goede manier advies kunnen geven over wijn aan gasten en klanten. Ze leren de beste manier van communicatie, hoe ze de klantwens kunnen achterhalen en kunnen inspelen op allergieën en speciale dieetwensen van klanten.
Ben je als coach geïnteresseerd in een keuzedeel over horeca en gastronomie, maar niet specifiek over wijn? Bekijk dan eens één van de volgende keuzedelen:
Heb je een vraag, idee
of wil je gewoon even
sparren? We denken graag
met je mee!