Keuzedeel Vegan keuken (K1337)

De vraag naar vegan gerechten groeit razendsnel! Steeds meer restaurants en horecagelegenheden voegen plantaardige opties toe aan hun menu. Wil jij leren hoe je de lekkerste vegan gerechten bereidt en hoe je optimaal gebruikmaakt van plantaardige ingrediënten? Dan is het keuzedeel Vegan keuken (K1337) echt iets voor jou. Tijdens dit keuzedeel leer je hoe je met innovatieve technieken en ingrediënten smaakvolle en volwaardige vegan gerechten creëert. Dit is jouw kans om je te verdiepen in de plantaardige keuken en je kookvaardigheden naar een hoger niveau te tillen! Dit keuzedeel is zeer geschikt om tijdens een stageperiode uit te voeren. Praktische opdrachten kunnen binnen het stagebedrijf worden toegepast. Na succesvolle afronding is een certificaat beschikbaar.
Gevalideerd examen
K1337

Dit vak in het kort

Code: K1337
SBU: 240
Onderwijsvorm: BOL, BBL
Examen:Nee
Direct naar

Wat houdt het keuzedeel Vegan keuken in?

In het keuzedeel Vegan keuken leer je alles over plantaardige voeding en hoe je hier culinaire gerechten mee bereidt. De vegan keuken is meer dan alleen het weglaten van dierlijke producten; het draait om het ontwikkelen van uitgebalanceerde en smaakvolle gerechten die voldoen aan de voedingsbehoeften van verschillende doelgroepen. Tijdens dit keuzedeel verdiep je je in voedingswaarden, bereidingswijzen en de unieke eigenschappen van plantaardige ingrediënten. Of je nu in een restaurantkeuken werkt of een eigen culinaire stijl wilt ontwikkelen, deze kennis helpt je om een voorsprong te krijgen in de wereld van de vegan gastronomie.

Wat leren studenten in dit keuzedeel?

1

Introductie in de vegan keuken

- Kennismaking met de vegan keuken en de doelgroep - Culturen waarin plantaardig eten een grote rol speelt - Basiskennis over allergenen en diëten - Samenstelling van een voedzame vegan maaltijd (granen, bonen en groenten)

2

Productkennis en voedingswaarden

- Diepgaande kennis over plantaardige producten - Voedingswaarden en functionele eigenschappen van granen, bonen, groenten en fruit - Gebruik van zetmelen, bindmiddelen, oliën, vetten en zoetmakers in vegan gerechten

3

Bereidingstechnieken en smaakontwikkeling

- Flexibel en zorgvuldig werken in de keuken - Toepassen van technieken zoals drogen, fermenteren en conserveren - Experimenteren met ingrediënten voor optimale smaakdiepgang - Correcte bereidingswijze van diverse soorten bonen

4

Creatie en menuontwikkeling

- Inspiratie opdoen bij chef-koks en eigen recepten ontwikkelen - Werken met een ‘magic box’ en experimenteel koken - Opstellen van een vegan menu voor een restaurant - Praktische toetsing: het bereiden van een gerecht voor een jury van medestudenten

Kerntaken en werkprocessen

D1-K1: Ontwikkelt en bereidt vegan producten, gerechten en menu’s

  • D1-K1-W1: Ontwikkelt ideeën en recepten voor vegan producten, gerechten en menu’s

  • D1-K1-W2: Bereidt vegan producten, gerechten en menu’s

Met dit keuzedeel krijg je een diepgaand inzicht in de vegan keuken en leer je hoe je innovatieve en smaakvolle plantaardige gerechten kunt bereiden. Dit is dé kans om je te onderscheiden als toekomstig kok en bij te dragen aan een duurzamere voedselindustrie!

Aansluitende dimensies Keuzedeel Vegan keuken (K1337)
Gevalideerd examen
Burgerschap – Thema D: Macht en besluitvorming (Niveau 1, 2, 3 en 4)
Gevalideerd examen
Burgerschap – Thema C: Maatschappijvisies en maatschappelijke vraagstukken (Niveau 1, 2, 3 en 4)
Gevalideerd examen
Burgerschap – Thema B: Individu en groep (niveau 1, 2, 3 en 4)
Gevalideerd examen
Burgerschap – Thema A: Verschil en gelijkwaardigheid (Niveau 1, 2, 3 en 4)

Openingstijden feestdagen

1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten
1
Gesloten