Waarom zou je een leerprogramma personaliseren?

Alle leerprogramma’s die we aanbieden op All You Can Learn, zijn met zorg samengesteld door een team van onderwijskundigen en schrijvers. De aangeboden leerprogramma's dekken het bijbehorende kwalificatiedossier volledig en bereiden studenten optimaal voor op hun examen. Toch kan het zijn dat je als coach een leerprogramma wilt aanpassen, om verschillende redenen. We zetten de meest gebruikte redenen voor je op een rij:

  1. Een eerste reden voor het aanpassen van een leerprogramma is vanwege het niveau van je studenten. Alle leerprogramma’s op All You Can Learn zijn gebaseerd op de kwalificatiedossiers van het SBB. In veel gevallen zijn deze kwalificatiedossiers gekoppeld aan meerdere kwalificaties met verschillende niveaus. Om die reden ontwikkelen wij de standaard leerset van het leerprogramma’s ook voor meerdere niveaus. Hoewel we de inhoud van elk leerprogramma zo schrijven dat het begrijpelijk is voor alle gekoppelde niveaus, kan het voorkomen dat het voor sommige niveaus toch te moeilijk of makkelijk is.
    Denk bijvoorbeeld aan studenten die moeite hebben met het (taal)niveau van de standaard opdrachten, omdat ze dyslexie hebben of omdat Nederlands hun tweede taal is. Het personaliseren van een leerprogramma is in dat geval dé oplossing om de inhoud passend te maken voor het niveau van jouw studenten. Jij kent jouw studenten immers het allerbeste!

  2. Een andere reden voor personalisatie van de inhoud is vanwege regionale aansluiting. In de aangeboden theorie en opdrachten gebruiken we vaak praktijkvoorbeelden en praktijksituaties om aan te sluiten bij de belevingswereld van de student. De voorbeelden die we gebruiken zijn vaak van grote organisaties en bedrijven, die voor heel Nederland herkenbaar zijn. Het kan dus voorkomen dat een voorbeeld over een organisatie in Groningen gaat, terwijl je werkt op een school in Rotterdam. Door een leerset te personaliseren, kun je als coach gebruik maken  van organisaties en/of voorbeelden uit de regio van jouw school. Zo kun je dus een organisatie, locatie, pretpark, winkel, museum of initiatief uit Rotterdam toevoegen!

  3. Een derde reden voor het personaliseren van een leerset heeft te maken met de sector waaraan je lesgeeft. Elke sector heeft namelijk op een andere manier te maken met bepaalde onderwerpen zoals innovatie, leidinggeven of duurzaamheid. Zo kan bij kappers(opleidingen) duurzaamheid aan bod komen in de vorm van de gebruikte haarproducten, of juist het verminderen van de gebruikte hoeveelheid water. Terwijl bij koks(opleidingen) duurzaamheid aan bod komt door bijvoorbeeld het gebruik van meer plantaardige producten, en het minimaliseren van voedselverspilling. Door als coach de generieke voorbeelden en opdrachten in een leerprogramma te personaliseren, laat je het onderwijs beter aansluiten bij de opleiding of sector waaraan je lesgeeft.

  4. De laatste reden is dat iedere school en coach andere voorkeuren heeft qua type, omvang en hoeveelheid opdrachten. Daarom is het mogelijk om als coach opdrachten te verwijderen die je minder relevant vindt, of juist extra opdrachten toe te voegen. Ook kun je de omvang van opdrachten aanpassen, door onderdelen aan te passen, of extra stappen toe te voegen. Op die manier heb je invloed op de tijdsduur van een opdracht, en het aantal XP dat een student ermee kan behalen. Tot slot kun je ook het soort opdracht wijzigen. Wil je bijvoorbeeld dat er meer theorie aan bod komt, in plaats van een praktisch opdracht? Of dat een student een verslag inlevert, in plaats van een presentatie geeft? Het kan allemaal! Jij bepaalt hoe je jouw leerprogramma personaliseert.
Hoe herkenbaarder het voorbeeld, hoe beter je aansluit bij de leefwereld van studenten! Zo is voor Amsterdamse studenten het Rijksmuseum veel toepasselijker dan…
Hoe herkenbaarder het voorbeeld, hoe beter je aansluit bij de leefwereld van studenten! Zo is voor Amsterdamse studenten het Rijksmuseum veel toepasselijker dan…01 / 02
…het Groninger Museum!
…het Groninger Museum!02 / 02

Het personaliseren van leerprogramma’s is gemakkelijk en geeft je de kans om een leerprogramma volledig naar wens in te richten. Bovendien kun je ook als team een leerprogramma personaliseren: een aangepaste leerset kan namelijk beschikbaar gemaakt worden voor meerdere coaches binnen één school. Zo zorg je er samen voor dat de inhoud perfect aansluit bij het onderwijs. 

Let er bij het bewerken van een leerprogramma wel op dat alle kerntaken en werkprocessen uit het kwalificatiedossier nog gedekt worden! Alleen op die manier worden studenten goed klaargestoomd voor het examen. Wanneer je namelijk besluit om een leerprogramma aan te passen, dan staan wij als uitgever niet meer garant voor de kwaliteit van het (aangepaste) onderwijsmateriaal.

 

Verschillende scholen hebben al leerprogramma’s gepersonaliseerd!


Verschillende scholen zijn al aan de slag gegaan met het aanpassen van leerprogramma’s. Zo deelt John Beijeman van het Albeda College met ons waarom en hoe hij zijn leerprogramma’s aanpast:

“Voor de opleiding ‘Verkoper (niveau 2)’ maken wij onder andere gebruik van het keuzedeel ‘Digitale Vaardigheden’ van All You Can Learn. Als opleiding vinden wij het belangrijk dat elke student basiskennis bezit van digitale vaardigheden.

Het keuzedeel ‘Digitale Vaardigheden basis’ bestaat standaard uit meer dan 30 opdrachten. In mijn eigen leerset kan ik specifieke opdrachten selecteren die aan de studenten aangeboden worden. Die leerset bevat een zevental opdrachten, waaronder opdrachten over Word, Excel en Powerpoint, aangevuld met opdrachten over social media en wachtwoorden. Zo kan de opleiding zelf bepalen welke leerdoelen belangrijk zijn, en delen van keuzedelen naar wens gebruiken als op zichzelf staande opdrachten.”

Wat is er allemaal mogelijk qua personaliseren?

Het personaliseren van leerprogramma’s is mogelijk voor alle coaches op All You Can Learn. Bij elk leerprogramma bieden wij per schooljaar een leerset aan met daarin generieke theorie en opdrachten. Wanneer je een bestaande leerset wilt aanpassen, wordt er een kopie van de desbetreffende leerset gemaakt. Deze kopie kun je vervolgens naar hartelust aanpassen!

Bij de theorie en opdrachten kun je vrijwel alles wijzigen: de titels, teksten, stappen, linkjes en afbeeldingen bijvoorbeeld. Daarnaast kun je ook verschillende functionaliteiten toevoegen, zoals een multiplechoicevraag, of sleepvraag. Ook kun je opdrachten verwijderen, of nieuwe opdrachten toevoegen.

Wanneer je een leerset wilt bewerken, krijg je eerst een melding dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de inhoud. Zodra je hiermee akkoord gaat, kun je beginnen met bewerken.
Wanneer je een leerset wilt bewerken, krijg je eerst een melding dat je zelf verantwoordelijk bent voor de kwaliteit van de inhoud. Zodra je hiermee akkoord gaat, kun je beginnen met bewerken.01 / 05
Je kunt binnen de verschillende hoofdstukken (oftewel thema’s) onderdelen bewerken, toevoegen of wijzigen qua volgorde.
Je kunt binnen de verschillende hoofdstukken (oftewel thema’s) onderdelen bewerken, toevoegen of wijzigen qua volgorde.02 / 05
Ook kun je geheel nieuwe ‘onderdelen’ toevoegen. Als ‘onderdeel’ kun je kiezen uit een onderwerp (met daarbinnen), theorie of opdracht(en).
Ook kun je geheel nieuwe ‘onderdelen’ toevoegen. Als ‘onderdeel’ kun je kiezen uit een onderwerp (met daarbinnen), theorie of opdracht(en).03 / 05
Bij het bewerken van theorie en opdrachten kun je de titel, afbeelding, beschrijving en inhoud geheel naar wens aanpassen.
Bij het bewerken van theorie en opdrachten kun je de titel, afbeelding, beschrijving en inhoud geheel naar wens aanpassen.04 / 05
Aan een opdracht kun je ook een extra deel toevoegen, zodat de opdracht uit meerdere delen bestaat.
Aan een opdracht kun je ook een extra deel toevoegen, zodat de opdracht uit meerdere delen bestaat.05 / 05

Wil je weten hoe je stap-voor-stap een leerprogramma personaliseert en wat alle mogelijkheden zijn? Bezoek dan dit uitgebreide artikel op ons Help Center.

Veel succes en plezier met het bewerken van je eigen leerset! Heb je vragen, neem dan contact met ons op. Weet dat het ook mogelijk is om een geheel nieuw leerprogramma te ontwikkelen, in plaats van een bestaand leerprogramma aan te passen. Meer informatie hierover vind je op onze maatwerk pagina.Door: Sarah Monni en Tijmen Bongaarts
Gepubliceerd op: 31-03-2022

Probeer All You Can Learn nu 10 dagen gratis!