Feitjes over Joery

Favoriete wijn: 

Een favoriete wijn heb ik niet per se, dit verschilt per moment of naast welk gerecht het geserveerd wordt. Als ik er toch een paar moet noemen dan zouden dat zijn:

  • Mooie vette viognier of chardonnay met lange houtlagering.
  • Pouilly fumé
  • Amarone della valpolicella
  • Rijpe stijl champagne

Favoriete wijnland: Italië
Meest verrassende wijnland: Moldavië en Bulgarije

Favoriete wijn-spijscombinatie: Pittige blauwe kaas met een glaasje Sauterne uit de Bordeaux

Joery draagt zijn kennis over wijn graag over aan de deelnemers van ‘Wijnkennis 2’. In dit keuzedeel vind je namelijk een aantal video’s waarin Joery instructie geeft over onder andere wijn proeven en het maken van de beste wijn-spijs combinaties.

Wat leren deelnemers in dit keuzedeel?

Jij wilt een échte wijnkenner worden. Maar waar begin je dan eigenlijk? In het keuzedeel 'Wijnkennis 2 (K0188)' gaan deelnemers zich verdiepen in de wereld van wijn. Ze leren alles over de druifsoorten, de wijngebieden, met welke zintuigen ze moeten proeven, hoe ze wijn kunnen combineren met eten en hoe ze een gastronomische proefnotitie maken. 

Ze worden aan de hand van verschillende instructievideo's persoonlijk meegenomen in de praktijk door de sommelier van restaurant en wijnbar Beautanica. Hierdoor hebben ze tegen het eind van het keuzedeel genoeg kennis om als wijnexpert advies aan klanten of gasten te geven.

In het eerste thema van dit keuzedeel, 'Wijnkennis', gaan deelnemers zich verdiepen in de processen die voorafgaan aan die mooie fles: de wijnbouw. Ze leren over de klimaatzones die geschikt zijn voor wijnbouw, welke druivenrassen er allemaal zijn en gaan voor het eerst wijnen proeven met hun proefteam.

De titel van het tweede thema is 'Wijn beoordelen'. Welke wijnen zijn fris en fruitig, en welke juist zwaar en kruidig? Wijnen zijn er in allerlei soorten en maten. In dit thema leren de deelnemers hoe ze als professional wijn kunnen proeven. Van etiketten lezen tot aan het beoordelen van een wijn op kwaliteit. Hierbij maakt de deelnemer kennis met de BLIC methode voor het beoordelen van wijnen op de kwaliteit. Dit brengt de deelnemer samen in een gastronomische proefnotitie. 

Wat is goede maaltijd zonder een heerlijke wijn? Wijn staat natuurlijk bekend als een drank die vaak wordt gecombineerd met (sterren)gerechten. Een malse gebraden lamsbout met een lekkere Bordeaux bijvoorbeeld. In het derde thema, 'Wijn combineren', leren de deelnemers hoe ze op basis van een bedrijfsformule en een menu een wijnassortiment kunnen opstellen. Ze leren hoe ze de beste wijn en spijs kunnen combineren en waar ze op moeten letten bij inkoop, ontvangst, het bewaren en verkopen van wijn.

In het laatste thema, 'Gasten adviseren', leren de deelnemers hoe ze op een goede manier advies kunnen geven over wijn aan gasten en klanten. Ze leren de beste manier van communicatie, hoe ze de klantwens kunnen achterhalen en kunnen inspelen op allergieën en speciale dieetwensen van klanten. 


*Noot: de opbouw van dit keuzedeel is aan verandering onderhevig, omdat wij keuzedelen flexibel ontwikkelen. Heb je input, feedback of vragen? We horen het graag!

Leerprogramma wijnkennis horeca hospitality gastvrijheid
Leerprogramma wijnkennis horeca hospitality gastvrijheid01 / 02
Leerprogramma wijnkennis horeca hospitality restaurant
Leerprogramma wijnkennis horeca hospitality restaurant02 / 02

Probeer All You Can Learn nu 10 dagen gratis!