Bij het maken van de lesplanning kun je ook nog gebruik maken van de volgende tips:

  • Tip 1: Bekijk bij het maken van de lesplanning het keuzedeel vanuit de deelnemers-view. Op deze manier krijg je alles te zien wat een student straks ook ziet.
  • Tip 2: Check ook vooral de coachopmerkingen die aan sommige opdrachten zijn toegevoegd. Deze kunnen je inspireren of een beetje op weg helpen met de opdrachten. 
  • Tip 3: De meeste mensen hebben in de ochtend of in het begin van de avond het beste humeur en concentratievermogen. Maak je agenda voor deze werkzaamheden even leeg en gun jezelf de tijd om een planning te maken.


Stap 3 (BONUS): Geef je eigen touch aan de leerset

De grote planningpuzzel is gemaakt en in principe kun je nu als volledig voorbereide coach het klaslokaal betreden. Merk je toch dat er iets mist? Een beetje creativiteit, praktijk of juist een lokaal jasje? Twijfel dan niet om een kopie te maken van de leerset! Door een leerset te kopiëren kun je het keuzedeel helemaal naar je eigen wensen (of eigenlijk die van de studenten natuurlijk) veranderen. Wat heb je hiervoor nodig? Een creatief brein, een onderwijskundig oog en misschien wel een gepersonaliseerde training vanuit All You Can Learn.  

Om je een beetje op weg te helpen met het aanpassen van een leerset, hebben we alvast een rijtje gemaakt met een aantal toffe aanpas ideeën:

  • Laat een aantal lokale mensen uit het vak een opdracht inspreken of bedenken en voeg deze toe aan de leerset.
  • Schrijf alle tekst zo, dat het volledig aansluit bij de opleiding van de student. Spits opdrachten bijvoorbeeld toe op de opleiding of regio van jouw studenten.
  • Ontwikkel een nieuw hoofdstuk om de studenten volledig voor te bereiden op hun examen.
  • Schrijf een leerset in een andere taal → Bij SG Bonaire schrijven ze een keuzedeel in het Papiaments. 
  • Maak een opdracht aan waarbij studenten iets mogen inleveren wat ze zelf kiezen. Zie het als een vrije keuzeopdracht, waar studenten hun creativiteit in kwijt kunnen. P.s. Het moet wel met het keuzedeel te maken hebben natuurlijk.

Al deze toffe aanpassingen kosten natuurlijk wel wat tijd en moeite. Helaas is tijd niet te koop en zul je dus een keuze moeten maken of je een leerset wel kunt aanpassen. Maar niet getreurd! Je kunt er ook altijd nog voor kiezen om alleen een leerroute aan te passen. Dit betekent dat je de volgorde van de opdrachten kunt veranderen, maar ook een voorwaarde kunt geven aan een opdracht. Super simpel, maar toch net even wat anders.

Ben jij, nu je dit leest, al helemaal bezig met het uitdenken van het keuzedeel dat je gaat geven? Dan heb jij al de eerste stap gezet naar de nominatie van coach van het jaar. Kom je er nou niet helemaal uit of wil je gewoon even sparren? Met een paar eenvoudige klikken op de knop heb je zo een (digitaal) bakje koffie met ons ingepland. 

 

Voorbeelden lesplanning:

Voorbeeld lesplanning per opdracht (Vegan keuken (K1337))*
Voorbeeld lesplanning per week (Vegan keuken (K1337))*

* Om de lesplanning te bewerken klik je op een van bovenstaande links en ga je vervolgens naar 'Bestand; Kopie maken' of 'Bestand; Downloaden'.

Probeer All You Can Learn nu 10 dagen gratis!