Wat leren deelnemers in dit keuzedeel?
Bij het werken met een industriële robot komt veel kijken. In dit keuzedeel maken deelnemers daarom kennis met alle verschillende aspecten van een industriële robot. Denk bijvoorbeeld aan hoe deze in elkaar zit, maar ook aan het gebruik van algoritmes, programma’s en assen.
Industriële robots zijn ontzettend nuttig, maar ze kunnen ook gevaarlijk zijn. Daarom leren deelnemers in dit keuzedeel ook alles over onderhoud en schoonmaak. Veiligheid staat voorop!
Robots zijn er in allerlei soorten en maten. In het eerste hoofdstuk van dit keuzedeel, 'De robot', leren deelnemers over de verschillende soorten robots, hoe een robot beweegt, en welke onderdelen een robot heeft. Ook leren ze de basis van veilig werken met een (industriële) robot.
De titel van het tweede hoofdstuk is 'Werken met de robot'. Na het afronden van het eerste thema weten deelnemers hoe een robot in elkaar zit: in dit thema leren ze hoe ze ermee kunnen werken. Tijdens het werken met een industriële robot worden er vaak stappenplannen, protocollen en checklists gebruikt. In dit onderdeel leren de deelnemers hoe ze deze moeten gebruiken. Ook leren ze over het starten van een programma en het belang van een schone werkplek.
Een robot kan ontzettend veel, maar het blijft een machine. Dat betekent dat deze te maken kan krijgen met storingen. In het derde hoofdstuk, 'Storingen', leren deelnemers hoe ze een storing kunnen herkennen. Welke storing lossen ze zelf op, en welke kunnen ze beter overlaten aan de technische dienst?
In het laatste hoofdstuk van dit keuzedeel gaan deelnemers aan de slag met een belangrijk klusje: 'Onderhoud en schoonmaak' van industriële robots. Door dit goed toe te passen zorg je ervoor dat de robot zijn werk blijft doen, en ongelukken worden voorkomen. Deelnemers leren welke onderhouds- en schoonmaaktaken een operator heeft en hoe deze uitgevoerd dienen te worden.