Wat leert de deelnemer in dit keuzedeel?

In het keuzedeel ‘Ondernemend gedrag’ start de deelnemer met een stukje vooronderzoek: wat is ondernemend gedrag nou eigenlijk precies? En wie is nou écht een goed voorbeeld wanneer het aankomt op ondernemend gedrag? 

Vervolgens duikt de deelnemer in de structuur van een organisatie. Dit kan de deelnemers’  stageplek zijn, maar mag ook een andere organisatie zijn die de deelnemer aanspreekt. De deelnemer onderzoekt hoe de organisatie nu in elkaar steekt én hoe deze er in de toekomst uit zou kunnen zien. Het kunnen signaleren van mogelijkheden voor verandering en innovatie is namelijk een belangrijk onderdeel van ‘Ondernemend gedrag’. Dit wordt bijvoorbeeld behandeld in de opdracht ‘Back to the future’. Hierin denkt de deelnemer na over zijn of haar droombaan en neemt deze eens goed onder de loep: hoe zou deze baan er over 20 jaar uit kunnen zien met alle (technologische) ontwikkelingen, en welke vaardigheden zijn er dan nodig om dat beroep uit te kunnen oefenen? Afsluitend neemt de deelnemer een videopitch op waarin hij of zij aan mededeelnemers (niveau 1 en 2) of een potentiële werkgever (niveau 3 en 4) vertelt over deze toekomstige droombaan en zijn of haar eigen vaardigheden benadrukt.

Nadat de deelnemer de organisatie beter heeft leren kennen, gaat hij of zij naar zichzelf kijken. Welke eigenschappen en kwaliteiten bezit de deelnemer al? Vervolgens gaat de deelnemer aan de slag met het trainen van het creatieve brein, het nemen van verantwoordelijkheid én het nemen van initiatief: allemaal verschillende aspecten van ondernemend gedrag. Om ondernemend gedrag te kunnen tonen moet de deelnemer namelijk in staat zijn om knopen door te hakken, zichzelf goed te presenteren en met eigen ideeën te komen. Een mooi voorbeeld van een opdracht waarin innovatief denken en het presenteren van ideeën wordt toegepast, is ‘Gloedjenieuw’. In deze opdracht onderzoekt de deelnemer hoe technologische producten verbeterd zijn in de loop der tijd. Vervolgens kiest de deelnemer één van de verbeterde of vernieuwde functies van het product, en werkt de deelnemer uit hoe deze functie toegepast kan worden binnen zijn of haar branche. 

Het keuzedeel wordt afgesloten met een stuk uitvoering: de deelnemer gaat toepassen wat hij of zij geleerd heeft! Om dit in de praktijk te brengen, organiseert de deelnemer een zelf gekozen activiteit van A tot Z. Dit kan bijvoorbeeld een activiteit zijn voor de klas van de deelnemer, zijn of haar sportteam of collega’s op de stageplek. Een teambuilding activiteit voor een voetbalteam bijvoorbeeld.

In de opdracht 'Gloedjenieuw' selecteert de deelnemer technologische producten en zoekt uit hoe deze zijn verbeterd.
In de opdracht 'Gloedjenieuw' selecteert de deelnemer technologische producten en zoekt uit hoe deze zijn verbeterd.01 / 02
Ook bedenkt de deelnemer hoe de functies van de technologische producten kunnen worden toegepast in zijn of haar branche.
Ook bedenkt de deelnemer hoe de functies van de technologische producten kunnen worden toegepast in zijn of haar branche.02 / 02

Ondernemend gedrag voor verschillende niveaus

Voor ‘Ondernemend gedrag’ zijn er twee aparte keuzedelen beschikbaar, vanwege de verschillende niveaus en onderliggende kwalificatiedossiers. Het keuzedeel ‘Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) (K0211)’ is geschikt voor niveau 1 en 2 en ‘Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) (K0072)’ is geschikt voor niveau 3 en 4. In de basis komen de twee keuzedelen grotendeels overeen, het werkproces dat centraal staat voor allevier de niveaus is namelijk als volgt: ‘Het tonen van ondernemend gedrag (voor innovatie) in de beroepsuitoefening en werkomgeving’. Voor niveau 3 en 4 studenten is de verdieping over innovatie toegevoegd. Zij leren ook om te innoveren op het werk, naast het tonen van initiatief en andere vormen van ondernemend gedrag.

 

Deze keuzedelen in het kort voor coaches

Hieronder volgt een kort overzicht van wat coaches moeten weten over de keuzedelen ‘Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 1 en 2) (K0211)’ en ‘Ondernemend gedrag (geschikt voor niveau 3 en 4) (K0072)’:

  • Voor beide keuzedelen is het aantal SBU 240.
  • De keuzedelen bevat zowel theorie als opdrachten. Een aantal van de opdrachten is ontwikkeld in samenwerking met Cisco
  • Het keuzedeel bevat praktijkopdrachten, en is hierdoor zeer geschikt om uit te voeren tijdens een stage. Een stageplek is echter niet noodzakelijk.
  • De keuzedelen bevatten een examen op All You Can Learn.

 

Op zoek naar een ander gerelateerd keuzedeel?

Ben je als coach geïnteresseerd in ondernemend gedrag, maar wil je wellicht meer focussen op ondernemen? Bekijk dan eens één van de volgende keuzedelen:

  • Oriëntatie op ondernemerschap (K0080)
  • Ondernemerschap mbo (K0165)
  • Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 2 (K0753)
  • Ondernemend vakmanschap, geschikt voor niveau 3 en 4 (K0389)

Ben je op zoek naar andere keuzedelen die bijdragen aan de ontwikkeling van andere 21st century skills? Kijk dan eens naar ‘Digitale vaardigheden basis (K0022)’, ‘Digitale vaardigheden gevorderd (K0023)’, of ‘Lean en creatief’ (K0512).



Door: Sarah Monni
Gepubliceerd op: 25-03-2022

Probeer All You Can Learn nu 10 dagen gratis!