Keuzedeel uitgelicht: Duurzaamheid in het beroep
Duurzaam leven is een must. Niet alleen in het dagelijks leven, maar ook op het werk. Het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’ (K0028, K0029, K0030, K0031) bereidt deelnemers voor op een toekomst vol duurzame oplossingen. Ze leren welke stappen genomen kunnen worden om de wereld te verduurzamen, zo ook op de werkvloer!

Hoe pas je duurzaamheid toe in het beroep?
De boodschap van Marieke is kraakhelder, maar hoe pas je het toe in je beroep? "In elke rol die je hebt, of je nou op je werk zit, aan het winkelen bent, of gaat stemmen, je maakt altijd keuzes", aldus Marieke. "Wanneer je bij een bedrijf werkt dat spullen maakt, dan kun je keuzes maken in de grondstoffen die je gebruikt. Ook kun je nadenken over de manier waarop je reclame maakt. Ga je klanten stimuleren om heel veel te kopen, of leg je juist de nadruk op de kwaliteit?" Dit zijn grote voorbeelden, maar duurzaam werken zit ‘m ook in de kleinere dingen: "Je kunt ook kijken naar het gebruik van wegwerpbekers, plastic flesjes, het hergebruiken van kleding, en energieverbruik op de werkplek bijvoorbeeld. Stel jezelf de vraag: kan dit anders?"
Marieke’s advies is van toepassing op allerlei soorten bedrijven en beroepen. Bij een kok bijvoorbeeld kunnen mensen zich wel voorstellen hoe die duurzaam te werk gaat, namelijk door duurzame ingrediënten te gebruiken bij het koken en zo min mogelijk te verspillen. Maar bij beroepen zoals loodgieter of accountant wordt de link naar duurzaamheid minder snel gelegd. Toch is het in álle beroepen goed mogelijk om duurzame keuzes te maken. "Een loodgieter kan onder andere kijken naar of het water niet te warm staat afgesteld, en naar materialen die mogelijk hergebruikt kunnen worden. Een accountant houdt zich bezig met waar geld in geïnvesteerd en aan uitgegeven wordt. Dit is ook van toepassing op duurzaamheid. Keuzes zijn er altijd."
Is duurzaam leven duur?
Bij duurzaam werken en leven denken mensen vooral aan de mogelijke kosten die dit met zich meebrengt. Marieke wil echter benadrukken dat het op dit gebied belangrijk is om op langere termijn te denken. "We zijn geprogrammeerd om op korte termijn te denken, maar als je op lange termijn kijkt, zul je zien dat duurzame keuzes veel voordelen bieden. Stel dat je zonnepanelen laat installeren, dan is het op korte termijn duurder, maar nemen de kosten op lange termijn juist af." Een ander voordeel van duurzaamheid toepassen in een bedrijf, is volgens Marieke de goede reputatie die je eraan overhoudt. "Het levert klantenbinding op. Bijna iedereen is op dit moment echt op zoek naar bedrijven die geloofwaardig zakendoen en communiceren." Wat daarbij van groot belang is, is eerlijkheid en transparantie. "Wees eerlijk over wat je wel en niet doet op het gebied van duurzaamheid. Maak het niet mooier dan het is."
Wil je meer weten over duurzaam leven? Lees dan Marieke’s boek, ‘Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle’.