Hoe pas je duurzaamheid toe in het beroep?

De boodschap van Marieke is kraakhelder, maar hoe pas je het toe in je beroep? "In elke rol die je hebt, of je nou op je werk zit, aan het winkelen bent, of gaat stemmen, je maakt altijd keuzes", aldus Marieke. "Wanneer je bij een bedrijf werkt dat spullen maakt, dan kun je keuzes maken in de grondstoffen die je gebruikt. Ook kun je nadenken over de manier waarop je reclame maakt. Ga je klanten stimuleren om heel veel te kopen, of leg je juist de nadruk op de kwaliteit?" Dit zijn grote voorbeelden, maar duurzaam werken zit ‘m ook in de kleinere dingen: "Je kunt ook kijken naar het gebruik van wegwerpbekers, plastic flesjes, het hergebruiken van kleding, en energieverbruik op de werkplek bijvoorbeeld. Stel jezelf de vraag: kan dit anders?"

Marieke’s advies is van toepassing op allerlei soorten bedrijven en beroepen. Bij een kok bijvoorbeeld kunnen mensen zich wel voorstellen hoe die duurzaam te werk gaat, namelijk door duurzame ingrediënten te gebruiken bij het koken en zo min mogelijk te verspillen. Maar bij beroepen zoals loodgieter of accountant wordt de link naar duurzaamheid minder snel gelegd. Toch is het in álle beroepen goed mogelijk om duurzame keuzes te maken. "Een loodgieter kan onder andere kijken naar of het water niet te warm staat afgesteld, en naar materialen die mogelijk hergebruikt kunnen worden. Een accountant houdt zich bezig met waar geld in geïnvesteerd en aan uitgegeven wordt. Dit is ook van toepassing op duurzaamheid. Keuzes zijn er altijd."

 

Is duurzaam leven duur?

Bij duurzaam werken en leven denken mensen vooral aan de mogelijke kosten die dit met zich meebrengt. Marieke wil echter benadrukken dat het op dit gebied belangrijk is om op langere termijn te denken. "We zijn geprogrammeerd om op korte termijn te denken, maar als je op lange termijn kijkt, zul je zien dat duurzame keuzes veel voordelen bieden. Stel dat je zonnepanelen laat installeren, dan is het op korte termijn duurder, maar nemen de kosten op lange termijn juist af." Een ander voordeel van duurzaamheid toepassen in een bedrijf, is volgens Marieke de goede reputatie die je eraan overhoudt. "Het levert klantenbinding op. Bijna iedereen is op dit moment echt op zoek naar bedrijven die geloofwaardig zakendoen en communiceren." Wat daarbij van groot belang is, is eerlijkheid en transparantie. "Wees eerlijk over wat je wel en niet doet op het gebied van duurzaamheid. Maak het niet mooier dan het is."

Wil je meer weten over duurzaam leven? Lees dan Marieke’s boek, ‘Dit is een goede gids - voor een duurzame lifestyle’. 

Wat leren deelnemers in dit keuzedeel?

Het woord duurzaamheid kom je overal tegen, van zonnepanelen tot aan het inrichten van een duurzaam interieur. In dit keuzedeel leren deelnemers wat duurzaamheid is, ontdekken ze wat het voor hen betekent en hoe ze dit kunnen toepassen in hun werk en dagelijks leven. Alles met als doel om hun eigen steentje te gaan bijdragen aan een milieuvriendelijkere en duurzamere wereld. 

De opbouw van het keuzedeel ‘Duurzaamheid in het beroep’ verschilt per niveau. We beschrijven eerst de opbouw van de niveaus ‘Duurzaamheid in het beroep C’ en ‘Duurzaamheid in het beroep D’. Vervolgens vind je een korte toelichting op de manier waarop ‘Duurzaamheid in het beroep A’ en ‘Duurzaamheid in het beroep B’ hervan verschillen. 

In het eerste thema van dit keuzedeel, ‘Jij & duurzaamheid’, kijken deelnemers naar hun eigen gedrag op het gebied van duurzaamheid. Ze leren waarom duurzaamheid belangrijk is, en denken na over stappen die gezet kunnen worden om duurzamer te gaan leven.

De titel van het tweede thema is ‘Bedrijven en duurzaamheid’. In dit thema onderzoeken deelnemers hoe duurzaam de omgeving van het bedrijf is, én wat er gedaan kan worden om een bedrijf te verduurzamen. Zo leren ze wat maatschappelijk verantwoord ondernemen inhoudt, en zoeken ze uit hoe duurzaamheid onder andere toegepast kan worden in de inkopen en het gebouw van een bedrijf. In de opdracht ‘Groen ontwerpen’ kijken deelnemers naar verschillende opties om het gebouw van een bedrijf te verduurzamen. Vervolgens tekenen ze een plattegrond van een eigen idee, en denken na over de haalbaarheid hiervan. Om het thema af te sluiten, adviseren de deelnemers hun (oude) stagebedrijf over verduurzaming

In het derde thema, ‘Je beroep & duurzaamheid’, gaan deelnemers aan de slag met mogelijkheden om hun (toekomstige) beroep te verduurzamen. Hiervoor kijken ze naar materialen en apparatuur die in dat beroep worden gebruikt. Hoe kan dit duurzamer? Tot slot stellen deelnemers zich voor hoe het zou zijn om voor een duurzaam bedrijf te werken. Hoe zou dit anders zijn ten opzichte van een ‘regulier’ bedrijf?

In het laatste thema van het keuzedeel, ‘Begin direct’, gaan deelnemers de kennis in de praktijk brengen, en kiezen ze zelf vijf opdrachten die hen aanspreken. Ze kunnen bijvoorbeeld kiezen voor een opdracht waarin ze een kritische blik werpen op hun vakantieplannen: hoe kan bijvoorbeeld het vervoer duurzamer? Een ander voorbeeld is de opdracht ‘Alles bewaren’. In deze opdracht nemen deelnemers een kijkje in de keuken: hoe kunnen producten beter bewaard worden, zodat ze langer houdbaar zijn? Deelnemers maken een lijst met bewaaradviezen voor de producten die ze het meeste gebruiken in de keuken. Door duurzaamheid toe te passen in het dagelijks leven, kunnen ze hier vast van proeven en het zo ook makkelijker toepassen in het beroep!

In de keuzedelen ‘Duurzaamheid in het beroep A’ en ‘Duurzaamheid in het beroep B’ ligt de focus op beginnen bij jezelf. Deelnemers doorlopen de opdrachten op basis van een bepaald onderwerp, bijvoorbeeld ‘Kleding’. De opdrachten die deelnemers uitvoeren komen grotendeels overeen met de opdrachten uit het laatste thema van ‘Duurzaamheid in het beroep C’ en ‘Duurzaamheid in het beroep D’. De deelnemers ondernemen dus voornamelijk zelf actie in hun persoonlijke leven, om later de stap te kunnen maken naar de toepassing ervan in het beroep. 

In het eerste deel van de opdracht ‘Groen ontwerpen’ kiezen deelnemers een bedrijf een tekenen een plattegrond van ten minste één verdieping.
In het eerste deel van de opdracht ‘Groen ontwerpen’ kiezen deelnemers een bedrijf een tekenen een plattegrond van ten minste één verdieping.01 / 02
In het tweede deel tekenen de deelnemers deze plattegrond.
In het tweede deel tekenen de deelnemers deze plattegrond.02 / 02

Probeer All You Can Learn nu 10 dagen gratis!