Niet slecht als je het ons vraagt.
En het blijft niet alleen bij teksten genereren… De lijst met mogelijkheden is nu al eindeloos en dit is nog maar het begin.
Wat kan je allemaal met deze slimme chatbot?
Tja, wat kan je niet met ChatGPT? Studenten hebben in ieder geval de tijd van hun leven. Je kan er verslagen mee maken, ideeën generen voor een scriptie, spellingscontroles uitvoeren, html codes checken…
En yes er wordt door iedereen al veelvuldig gebruik van gemaakt. De website van ChatGPT is daar het bewijs van, want het kan best zo zijn dat je op de volgende melding stuit bij het openen van de website:
ChatGPT is at capacity right now
Je zou morgen maar je verslag moeten inleveren en ChatGPT ligt eruit...
Hoe ga je als docent en school om met ChatGPT?
Studenten die hun huiswerk maken met ChatGPT of er volledige verslagen mee schrijven; hoe ga je hier als docent en school mee om?
'Valsspelen' is natuurlijk niks nieuws: Familie en vrienden helpen studenten regelmatig bij het maken van een opdracht. En laten we de smartwatch niet vergeten; het perfecte spiekbriefje tijdens toetsen. En denk je dat de opkomst van het internet gelijk omarmd werd door het onderwijs?
Elk jaar is er wel weer een nieuwe innovatie die je als bedreiging kunt zien.
Als docent en school kun je ChatGPT het beste als een hulpmiddel zien. De chatbot is 1. nog volop in ontwikkeling en 2. weet dat de kennis van ChatGPT beperkt is tot de data vanaf 2021. Grote kans dus dat als studenten de data van ChatGPT klakkeloos overnemen, deze informatie feitelijk niet klopt en ze door de mand vallen. En als laatste punt; ChatGPT kan van alles een geloofwaardig verhaal maken. Stel je geeft de chatbot de opdracht om een stuk te schrijven over een vogel die geen eieren legt, zal ChatGPT, ook al is het feitelijk onjuist, er een geloofwaardig verhaal over schrijven.
Kortom: ChatGPT is nog lang niet alwetend en kloppend! Op meerdere vlakken ligt er dus nog een mooie rol voor docenten weggelegd.
Hoe gaan wij om met ChatGPT?
Wij zien ChatGPT als een uitdaging om onze creativiteit aan te wakkeren. Op ons blended learning platform All You Can Learn komen nu nog regelmatig opdrachten voor waarbij studenten een verslag moeten inleveren. Met de ontwikkeling van ChatGPT moeten we ons afvragen of dit soort opdrachten nog van deze tijd zijn? Of dat we nog meer moeten gaan variëren met verschillende inlevervormen?
Naast tekstbestanden kunnen gebruikers op All You Can Learn ook al afbeeldingen, video’s en audiobestanden inleveren. Hierin is er natuurlijk nog veel meer mogelijk! Een interessant vraagstuk waar wij ons de komende tijd over gaan buigen.
Hoe kun je zelf ChatGPT op een positieve manier inzetten voor het onderwijs?
ChatGPT wordt met de minuut, dan wel niet met de seconde, slimmer. Door alle beschikbare data kan het straks bijvoorbeeld helpen bij het genereren van opdrachten die 100% zijn gefinetuned voor de gebruiker. Het kan zelfs helpen bij het inrichten en verbeteren van lessen, advies geven over hoe je het beste een cursus kan opbouwen, antwoorden van quizvragen laten opstellen of teksten laten nakijken van studenten…Of bekijk deze whitepaper van Barend Last, met ‘12 manieren om ChatGPT te gebruiken bij het ontwerpen van Blended Learning’.
Er staat ons nog veel te wachten.
Door: Annet Ent
Gepubliceerd op: 01-02-2023