De rol van de docent zal anders worden
Anne Hoesbergen werkt als onderwijskundige op het ROC van Amsterdam. Ze geeft geen les, maar kijkt samen met docenten naar de vormgeving van het curriculum. De uitdaging hierbij is om het curriculum zo goed mogelijk te laten aansluiten bij de leercurve van studenten.

Hoi Anne! Hoe ben je in aanraking gekomen met All You Can Learn?
“Een van onze docenten was bekend geraakt met het platform en heeft het geopperd bij de directeur onderwijs. Toen zijn we gaan kijken en we waren gelijk enthousiast!”
Wanneer zijn jullie begonnen met All You Can Learn?
“Als eerste zijn de niveau 2-leerlingen van Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn gestart, in augustus 2018. Er waren er toen zo’n 40 à 50 studenten bezig met drie verschillende keuzedelen. Veel van deze studenten komen uit het praktijkonderwijs en werken binnen het ROC in kleine klassen. De reguliere niveau 2-studenten maken er nu nog geen gebruik van, maar daar zijn we wel over na aan het denken. Eind januari 2019 begon de opleiding Praktijkopleider, een éénjarige BBL-opleiding op niveau 4, ook met het platform. Daarnaast horen we ook ontwikkelingen vanuit de opleiding Pedagogisch Werk (niveau 3/4). Tot slot begreep ik van andere locaties, bijvoorbeeld Hilversum, dat zij ook op grote schaal willen gaan beginnen.”
Wat is de ideale vorm van lesgeven met All You Can Learn?
“Dat verschilt een beetje per opleidingstraject. Zo kan het voor BBL-studenten veel zelfstandiger ingezet worden. Bij de studenten van de opleiding Dienstverlening Helpende Zorg & Welzijn is het nu met name klassikaal. Daarin zien we wel dat de begeleiding vooral vraaggestuurd is: de student gaat zelfstandig of in een groepje aan de slag en de docent ondersteunt wanneer er vragen ontstaan. Het vraaggestuurde leren vind ik heel waardevol!
Wat ook fijn is, is dat de student kan werken op z’n eigen tempo. Zo zijn er bijvoorbeeld twee meiden die zich zelfstandig door de stof hebben heen gewerkt. Dat hebben ze super goed gedaan en die zijn nu al klaar voor het examen!”
Hoeveel studenten heeft een coach van ROC van Amsterdam gemiddeld?
“Voor deze doelgroep zijn dat ongeveer twaalf tot veertien studenten. Dit heeft niet met All You Can Learn te maken, maar deze klassen zijn sowieso wat kleiner omdat het een bijzondere doelgroep is. Ik kan me goed voorstellen dat voor de opleidingen die nog gaan starten de groepen wat groter worden!”
Wat is de rol van de coach?
“De rol voor de coach is vooral begeleidend en ondersteunend. Dit kan zowel fysiek in de klas zijn, als op afstand. Ik denk dat we daar ook meer heen gaan: veel meer in eigen tijd en zelfstandig. Dus de docent heeft nog steeds wel de rol als expert, maar deze zet je dan heel anders in. We moeten zeker de docent niet schrappen. De vakkennis en expertise van de docent zijn heel belangrijk. Alleen de begeleiding zal wel anders worden.”
Wat is de kracht van een digitale bibliotheek zoals All You Can Learn?
“Je bevordert de keuzevrijheid van een student. Het is makkelijker om meer opties te bieden en om te differentiëren. Studenten kunnen zelfstandig en op hun eigen tempo werken.”
Wat onderscheidt All You Can Learn van eventuele alternatieven?
“Het gemak van het platform. Daarbij hoe aantrekkelijk het is vormgegeven. Het heeft een heel open karakter: je navigeert er makkelijk doorheen. Zowel voor studenten als docenten is het eenvoudig om het platform onder de knie te krijgen.”
Wat zijn verbeterpunten voor het platform?
“Ik zou zeggen dat de docent wat meer keuzevrijheid moet krijgen in de opdrachten die hij/zij wil gebruiken. En waar we met niveau 2-studenten nog tegenaan lopen is dat sommige opdrachten erg talig zijn. Daarbij zijn er ook vaak Engelstalige linkjes en dat is voor sommige studenten iets te hoog gegrepen. Kortom: er mag iets meer aandacht zijn voor de niveauverschillen (in taal).”
Wat voor toekomst zie je voor All You Can Learn?
“Nou binnen onze instelling timmeren jullie aardig aan de weg. Dus dat gaat heel goed! Het materiaal bewijst zichzelf ook. Ik hoop dat jullie in ons ook een partner vinden die met jullie keuzedelen verder gaat ontwikkelen, en het zou heel mooi zijn als jullie ook beroepsspecifieke keuzedelen willen gaan aanbieden.”
Hoe sluit All You Can Learn aan op jullie onderwijsvisie?
“Bij ons staat aandacht voor de student centraal, en de persoonlijke weg en het persoonlijke ontwikkelproces. Ik denk dat het materiaal van All You Can Learn dat heel erg faciliteert en ondersteunt!”